Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Dodaci prehrani / Kirurško liječenje debljine

Kirurško liječenje debljine

Krajnji, najrizičniji i najskuplji način rješavanja viška kilograma je kirurški način. Preporuča se osobama koje su iznimno pretile i čije je zdravlje ugroženo pretjeranom težinom. Ovom metodom takvim osobama smanjuju se rizici srčanih bolesti, uključujući povišeni krvni tlak, apneja u snu i dijabetes. Pogotovo se kod dijabetesa dobro vidi smanjena potreba za oralnim lijekovima ili inzulinom. Smanjenje težine nosi poboljšanje artritisa ako ga je osoba u međuvremenu razvila, žgaravice i poboljšanje cirkulacije.
Dva su osnovna principa kojima se vrše ovakvi zahvati. Prvi je „smanjenje“ želuca trakicama što sprječava želudac da se rastegne i uzme po obroku veliku količinu hrane.
Drugi princip je stvaranje premosnica, odnosno zaobilaženje pojedinih dijelova crijeva kako bi se skratio put hrane kroz crijeva što dovodi do malapsorpcije, odnosno unešena  hrana se dijelom ne apsorbira u organizam. Drugi način je učinkovitiji po pitanju gubljenja kilograma ali nosi rizike poremećene prehrane.
Tko je kandidat za ovakve zahvate?
Stručnjaci preporučavaju da se ovakvi zahvati rade kod osoba koje imaju indeks tjelesne mase iznad 40, na primjer osoba koja ima 175 cm visine ima težinu preko 125 kilograma ili kod osoba koje imaju indeks tjelesne mase preko 35 ali su već razvili dijabetes ili neki drugi ozbiljni zdravstveni problem vezan za prekomjernu težinu.
Kandidati su i osobe koje pretjerana težina sprječava u obavljanju svakodnevnih poslova te postaju ovisni o tuđoj pomoći.

Ovi postupci imaju i određene komplikacije na koje svakako treba računati, a odnose se na učestalo povraćanje, posebno kod korištenja trakica, malapsorpcija kod metode premosnica, duboka venska tromboza, abdominalna hernija itd.

Joomlart