Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Prehrana / Kako tijelo reagira na brze dijete?

Kako tijelo reagira na brze dijete?

brza-dijeta.jpgTijelo se odaziva na vrlo logičan način. Naime, tijelo prepoznaje da dobiva manje hrane nego je dobivalo prije dijete, odnosno prije razdoblja mršavljenja. I zato reagira tako da hranu koju pojedemo za vrijeme dijete počinje pohranjivati u masno tkivo. Zašto? Zato što tijelo razmišlja na sljedeći način: ...hrane mi ponestaje, znači moram napraviti rezervu za svaki slučaj, možda će pomanjkanje trajati duže vrijeme, odnosno, možda se to pomanjkanje još kad ponovi...  I nakon toga tijelo skladišti određeni postotak pojedenih kalorija i pretvara ih u masti koje se na vašem tijelu odražavaju u svima nama već dobro poznatim oblicima (radi čega se pojavljuje yo-yo efekt).
Naravno da se na početku svih raznoraznih brzih dijeta i metoda mršavljenja možda osjećate dobro i puni energije. Jeste se možda priupitali zašto? Odgovor je opet logičan... tijelo ste cijeli svoj život «filali» nezdravom hranom, odnosno s prevelikim količinama, najvjerojatnije ste se premalo gibali i općenito živjeli nezdravo (da, također, ako ne pijete alkohol i ne pušite, to još uvijek ne znači da živite zdravo!), sada ste se pak odjednom odlučili  za neku dijetu i jer je ta dijeta vrlo vjerojatno restriktivna, znači u dotičnim pogledima ograničena, tijelu ste u stvari napravili uslugu.
Zašto? Zato jer na neki način to za tijelo znači odmor, jer mora sada, tijekom dijete, perioda mršavljenja probaviti poprilično manje hrane i ujedno prima poprilično manje «otrova» u obliku raznih jednostavnih šećera, bijelog brašna, industrijski prerađenih mliječnih proizvoda, nezdravih deserata i još bi mogli nabrajati.... i logično je da će te se, radi toga, bolje osjećati!

Joomlart