Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Prehrana / KAKAO FLAVANOLI MOGLI BI UDVOSTRUČITI STANICE KOJE OBNAVLJAJU I ODRŽAVAJU KRVNE ŽILE

KAKAO FLAVANOLI MOGLI BI UDVOSTRUČITI STANICE KOJE OBNAVLJAJU I ODRŽAVAJU KRVNE ŽILE


Ova važna studija, objavljena u prestižnom časopisu Journal of the American College of Cardiology (JACC), ustanovila je da dnevni unos kakao flavanola udvostručuje broj cirkulirajućih angiogeničnih stanica u krvi. Ove stanice obnavljaju krvne žile i održavaju funkciju te na taj način doprinose zdravlju krvnih žila. Slaba funkcija krvnih žila je jedna od najranijih faza razvoja kardiovaskularne bolesti, uključujući koronarnu arterijsku bolest. Kao što navodi studija objavljena 2005. godine u New England Journal of Medicine, povećana razina cirkulirajućih angiogeničnih stanica također je povezana sa smanjenjem smrtnosti uzrokovane kardiovakularnim bolestima.
Drugo najsuvremenije istraživanje pokazalo je da psihička aktivnost i eksperimentalna terapija lijekovima može povećati razinu kalcija u koronarnoj arteriji. Međutim, studija objavljena u JACC-u je prva koja pokazuje prednosti takve prehrambene intervencije. U tom pokusnom prehrambenom istraživanju koje je rađeno na principu slučajnog odabira te je bilo anonimno i kontrolirano dio sudionika je dva puta dnevno kroz 30 dana pio kakao s visokim udjelom flavanola, koji je sadržavao kakao napravljen putem Mars Cocoapro® procesa (koji garantira stalnu razinu flavanola), dok je drugi dio pio kakao s niskim udjelom flavonola, odgovarajuće hranjivosti.
Studija je također pokazala da konzumacija kakaa s visokim udjelom flavanola značajno smanjuje sistolički krvni tlak koji je jedan od glavnih uzroka infarkta i srčanih bolesti. Ujedno se poboljšala i funkcija krvnih žila za 47% u odnosu na konzumaciju niske stope flavonola kod odraslih ljudi koji uzimaju pravilnu dozu lijekova, a boluju od teških kardiovaskularnih oboljenja. Ovo istraživanje podržava prethodno objavljene rezultate istraživanja Marsovih znanstvenika i njihovih znanstvenih suradnika koji su otkrili pozitivnu korelaciju između konzumacije kakao flavanola i naknadnog poboljšanja dilatacije uzrokovane protokom krvi, što omogućuje procjenu zdravlja krvnih žila, odnosno mogućnosti opuštanja krvnih žila.

– dodatne informacije –

„To je najbolje od oba svijeta. Nismo često u mogućnosti identificirati tvar iz prirodne hrane koja nam uz tradicionalni medicinski tretman može dodatno koristiti“, izjavio je dr.sc. Carl Keen, profesor nutricionizma i interne medicine na Sveučilištu Kalifornija u Davisu i jedan od autora istraživanja. „A ono što je možda najvažnije, po prvi put smo otkrili da kakao flavanoli vjerojatno mogu mobilizirati važne stanice koje mogu obnoviti oštećenja na krvnim žilama. Koristi su nevjerojatno značajne,a nikakvi suprotni efekti nisu opaženi“, nadodao je autor studije dr. Christian Heiss sa Sveučilišta Heinrich-Heine.
„Skoro dva desetljeća Mars, Inc. zajedno s akademskim partnerima proučava kakao flavanole“, izjavio je dr.sc. Hagen Schroeter, znanstvenik Mars, Inc. i autor studije. „Ovo je jedno od najfascinantnijih i vjerojatno najdalekosežnijih pronalazaka koje smo otkrili zadnjih godina, a otvara nam posve nove mogućnosti u istraživanju i razumijevanju utjecaja kakao falvanola na ljudsko zdravlje. Naravno, potrebno je još mnogo istraživanja koja će potvrditi i nadograditi ova opažanja, ali smo zaintrigirani mogućnošću flavanola u kontekstu dijetnih i farmaceutskih strategija za prevenciju i tretman kardiovaskularnih bolesti“.

Kakao flavanoli – dokazni materijal
Brojna prethodno objavljena istraživanja navela su pretpostavku bitnog pozitivnog učinka kakao flavanola na funkciju cjelokupne mreže krvnih žila. Ipak, unatoč tvrdnjama koje se često iznose u medijima, cjelokupno istraživanje pokazuje kako je utjecaj kakao flavanola na kardiovaskularni sustav nezavisan od općenitog „antioksidans“ učinka kojeg kakao flavanoli polučuju za vrijeme testa u epruveti. Istraživački materijal ne navodi samo činjenicu da nam kakao flavanoli mogu ponuditi dijetalni pristup za održavanje i zdravlje kardiovaskularne funkcije, nego ističe i nove mogućnosti intervencija temeljenih na kakao flavanolima koje su u korelaciji sa disfunkcijom krvnih žila u starijih osoba i krvožilnim komplikacijama izazvanih dijabetesom tipa 2.

Predanost Marsa u istraživanju kakaa
Istraživanja kakaa i kakao flavanola su značajna, a Mars, Inc. je trenutno vodeća kompanija na tom području sa više od 80 patenata te više od 100 objavljenih i potpomognutih znanstvenih publikacija koje su rezultat suradnje sa institutima diljem svijeta, uključujući sveučilište u Düsseldorfu i Sveučilište Kalifornija u Davisu. Iako istraživanje jasno ukazuje na poveznica između kakao flavanola i ljudskog zdravlja, spojevi te biljke su lako uništivi prilikom standardne obrade kakaa. Tijekom svih godina znanstvenog istraživanja i iskustva u proizvodnji, znanstvenici Mars, Inc. razvili su proces u kojem se smanjuje podložnost kakaa visokim temperaturama čime se pomaže očuvanju kakao flavanola unutar zrna. Patent u vlasništvu Mars, Inc., proces Cocoapro®, osigurava nam dostavu sastojaka kakaa sa stalnim visokim udjelom kakao flavanola. Ukoliko želite saznati više o istraživanju kakao flavanola, posjetite www.HealthyCocoa.com.

Joomlart