Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Prehrana / Prehrana po krvnim grupama

Prehrana po krvnim grupama

krvne-stanice.jpg Dr. Peter D’Adamo, renomirani američki naturopatski liječnik (naturopatija je posebna grana medicine utemeljena na tvrdnji da organizam posjeduje prirođenu sposobnost obporavka od bolesti i ozljeda), začetnik je ideje po kojoj bi ljudi trebali planirati prehranu ovisno o svojoj krvnoj grupi. Njegova ideja o vezi između prehrane i zdravlja bazira se na uvjerenju da krvna grupa određuje sposobnost organizma da apsorbira hranjive tvari, bori se protiv bolesti i nosi sa stresom. U prehrani po krvnim grupama, namirnice su podijeljene u šesnaest različitih kategorija: meso i perad, plodovi mora, mlijeko i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i sjemenke, grah i mahunarke, žitarice, kruh i pekarski proizvodi, tjestenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi, mirodije i miješani napici. Za svaku krvnu grupu, namirnice se svrstavaju kao «preporučljive», «neutralne» ili «one koje treba izbjegavati». Nakon toga formiraju se liste namirnica koje pomažu skidanju suvišnih kilograma ili su preporučljive kod različitih bolesti.
Prehrana osoba sa krvnom grupom 0 trebala bi se sastojati od namirnica životinjskog podrijetla i povrća. Namirnice na koje treba obratiti pažnju uključuju govedinu, janjetinu, puretinu, piletinu i ribu. Također se dozvoljene sve vrste voće, grahorice i kupusnjače. Ove osobe moraju strogo izbjegavati mlijeko i mliječne proizode, kruh i tjesteninu od pšenice, kupus, prokulice i kukuruz.
Osobe sa krvnom grupom A trebale bi konzumirati veće količine namirnica biljnog podrijetla: povrća, leće, soje, graha, žitarica. Bobičasto voće i šljive također su preporučljive, a dozvoljena je povremena konzumacija peradi i fermentiranih mliječnih proizvoda. Iz prehrane bi trebali eliminirati sve mesne proizvode, punomasne mliječne proizvode, paprike, rajčice, tropsko voće i citruse.
Osobama sa krvnom grupom B dozvoljena je najveća prehrambena raznolikost. Slobodni su konzumirati ribu, perad, jajetinu, govedinu, mliječne proizvode, zeleno povrće, žitarice i sve vrste povrća, a u potpunosti bi trebali izbaciti školjke, šunku, slaninu i piletinu. Trebali bi ograničiti unos govedine, pšenice, raži, rajčica i kukuruza.
Osobe sa krvnom grupom AB mogu jesti janjetinu, puretinu, mliječne proizvode, jaja, rižu, tofu, šljive, trešnje, a trebali bi izbjegavati dimljeno meso i ograničiti unos govedine, pšenice, kukuruza, tropskog voća, naranči i banana.
Općenito gledano, hrana koja se definira kao preporučljiva za sve četiri krvne grupe, svježa je i neprerađena hrana, a prehrana je poprilično raznolika. Međutim, prehrana koja isključuje čitave kategorije hrane nosi sa sobom i nedostatke i rizike (primjerice, osobe krvne grupe 0 izložene su uslijed povećanog unosa mesa riziku od kardiovaskularnih oboljenja zbog većih količina koleserola i zasićenih masnoća u hrani). Svakako se takav režim ishrane ne može preporučiti djeci, adolescentima, trudnicama, dojiljama i starijim osobama. Također, vrlo je teško isplanirati jelovnik za obitelj čiji članovi imaju različite krvne grupe – što i nije tako mala vjerojatnost.
 
Joomlart