Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Prehrana / Kako se ne udebljati dok studiraš?

Kako se ne udebljati dok studiraš?

studiranje.jpgPrehrana je nadasve važna komponenta kod studenata. Hrana je jedina komponenta uz kisik koja prilikom sagorijevanja daje potrebitu energiju da bi se zadovoljili biokemijski procesi važni za funkcioniranje organizma. Prilikom studiranja, bez obzira što studirate, organizmu je potrebna dodatna energija za savladavnje duševnog i tjelesnog napora. Problem je što se ne može utjecati na hranu koja se jede u studentskoj menzi, ali poželjno je barem jedan obrok iskombinirati kako treba. U nastavku slijedi nekoliko kombinacija od kojih se dobivaju svi potrebni sastojci za biokemijske procese:
Hladna jela sa kuhanom rižom i svježim povrćem. Budući da i riža i voće pripadaju skupini šećera ili ugljikohidrata, njihova istovremena konzumacija u jednoj takvoj kombinaciji ne izaziva probleme tijekom procesa probave. Naprotiv, tako udružene ove dvije vrste namirnica daju gotovo trenutni osjećaj sitosti.
"Salata" napravljena od tjestenine i voća. Zbog istih razloga koji dozvoljavaju i omogućuju kombinaciju riža-voće, i kombinacija tjestenina-voće vrlo se blagonaklono odnosi prema našem probavnom traktu. Jedina je razlika u tome što je tijesto znatno manje kalorično u odnosu na rižu (približno dva-tri puta) pa se osjećaj sitosti postiže uz veću količinu ovakvog jela nego što je to bio slučaj u kombinaciji riža-voće.
 Prirodni jogurt i svježe voće. U jogurtu su proteini iz mlijeka prethodno "probavljene" od strane enzima prisutnih u jogurtu. Stoga asimilacija tih bjelančevina ili proteina ne dolazi u koliziju s probavom i resorpcijom jednostavnih ugljikohidrata iz voća. U ovoj kombinaciji tvari koje detoksiciraju organizam, a sadržane u prirodnom jogurtu djeluju sinergistički (višestruko povećavaju učinak) s mineralima i antioksidacijskim tvarima prisutnim u svježem voću. Ovakve kombinacije zasigurno osiguravaju pozitivan učinak na očuvanje dobre linije i zdravlja organizma.
"Zreli" sirevi i svježe voće. Pod pojmom "zreli" sirevi podrazumijevamo sireve koji su prošli razdoblje sazrijevanja, a nazivaju se još "žuti" ili "tvrdi" sirevi. Poznati su trapist, ementaler, edamer, grana, parmezan i svi se oni redom jako dobro mogu kombinirati s svježim voćem u ukusan obrok. U probavnom nam traktu takva kombinacija neće izazvati dodatne poteškoće jer su kao i kod jogurta bjelančevine u takvim sirevima već djelomično razgrađene pod utjecajem bakterija iz roda Lactobacillus.
Osim ovih, nazovimo prihvatljivih kombinacija, postoje i one koje se ne preporučuju jer mogu izazvati stanovite poteškoće u probavnom traktu.
Izlistajmo i njih redom:
Meso i voće, odnosno riba i voće. Probava bjelančevina životinjskog podrijetla zbiva se u želucu, dvanaesniku i u početnom dijelu tankog crijeva. Visoko proteinske namirnice (meso, riba) mogu jednostavno omesti probavu ugljikohidrata ili šećera koja počinje u usnoj šupljini ali se najvećim dijelom odvija u dvanaesniku i početnom dijelu tankog crijeva. U mnogo se navrata preporuča dinja, grožđe ili neko drugo voće zamijeniti ananasom jer se u toj voćki nalazi proteolitički enzim bromelin koji pomaže u probavi bjelančevina.
Svježi sir i voće. Svježi sir sadrži nativne proteine koji nisu prethodno djelomično razgrađeni kao u jogurtu. Ako se svježi (bijeli, mekani) sir konzumira zajedno s voćem mogu nastupiti grčevi, otežana probava i nadutost.
 
Joomlart