Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Prehrana / Sonoma dijeta

Sonoma dijeta

sonoma-dijeta.jpgZamislite svijet u kojem bi bilo moguće uživati u vrhunskim poslasticama i pritom ne nagomilavati suvišne kilograme, te održavati zdravstveno stanje Vašeg organizna na najvišem stupnju. San je to svakog suvremenog čovjeka koji imalo drži do sebe. Najnovija među popularnim američkim dijetama, vjerovali ili ne, to uistinu i omogućuje. Kreirala ju je vodeća dijetetičarka i instruktorica nutricionizma pri Američkom kulinarskom institutu; te stručnjakinja za mediteransku, latinoameričku i azijsku prehranu, dr. Connie Guttersen. U knjizi „The Sonoma Diet“, besteleru New York Timesa, objedinila je svoja znanja i instinkte na području kulinarstva s najnovijim znanstvenim spoznajama na području nutricionizma.
Sonoma dijeta utemeljena je na mediteranskim načinom života i prehrane s posebnim naglaskom na uživanju u ukusnim obrocima uz usvajanje novog, zdravog i aktivnog životnog stila. Radi se o jedinstvenom planu prehrane usmjerenom na gubitak kilograma koji po prvi put objedinjuje umjeće pripremanja hrane i znanost o prehrani. Temelji se na jednostavnim smjernicama o količinama i kombinacijama hrane koja bi se svakodnevno trebala naći na tanjurima Sonoma-sljedbenika. Recepti odišu raznolikošću, vrlo su decentni, a reflektiraju posljednje spoznaje iz izuzetno dinamičnog područja istraživanja znanosti o prehrani. Posebna važnost pridaje se i kombiniranju hrane s kvalitetnim vinima. Zbog povoljnog učinka vina na zdravlje kardiovaskularnog sustava autorica smatra da ga treba svakodnevno konzumirati, naravno, u umjerenim količinama. Vinski vodič Sonoma dijete ima za cilj pomoći prosječnom konzumentu u odabiru vina koje najbolje pristaje uz pojedino jelo, uz ravnotežu kvalitete i cijene.
Osim što utjelovljuje ideju izvorne mediteranske prehrane (utemeljene na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama , maslinovom ulju, nemasnom mesu, ribi i vinu), Sonoma-dijeta inspirirana je i Kalifornijom, što je vidljivo već iz njenog naziva. Naime, Sonoma dijeta nosi ime regije u Kaliforniji - Sonoma, koja je poznata po hrani odličnog okusa, dozreloj na kalifornijskom suncu. Sonoma kuhinja stoga predstavja kalifornijsku inačicu mediteranske prehrane. Ovaj spoj Starog i Novog svijeta ima još nešto zajedničko osim iznimnog prehrambenog instinkta. Obje regije gaje radostan pristup hranjenju, ljubav prema dobroj hrani i tako pretvaraju svaki obrok u slavljenje života.
Joomlart