Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / Što je fitness i kako poboljšati formu

Što je fitness i kako poboljšati formu

fitness-bicikli.jpgFitness je sposobnost tjelesnog sustava odgovoriti na opterećenja koji se stavljaju pred njega, dakle u prijevodu, dobra kondicija ili forma.

Kako poboljšati formu (fitness)?

Forma se poboljšava postupnim povećanjem opterećenja tjelesnog sustava preko specifičnih vježbi ili rasporeda treninga. Nakon toga tjelesni sustav se prilagođava i forma se poboljšava.  Što se tijelo izlaže većim opterećenjima više će se prilagoditi i osoba će postati jača, brža i u boljoj tjelesnoj kondiciji.

Četiri osnovna načela treninga za postizanje bolje forme
1.    Načelo preopterećenja – kako bi tjelesni sustav postao učinkovitiji potrebno ga je opteretiti iznad normalnog opterećenja.
 To možemo postići:
•    povećanjem inteziteta, npr. podizati veće težine ili brže trčati
•    Povećanjem učestalosti treninga, npr. trenirati češće uz isti intenzitet
•    Produljivanjem treninga npr. svaki trening traje dulje
Važno je ne prakticirati ovaj tip treninga svakodnevno, već raditi razmake od dan-dva tijekom kojih se mišićna vlakna oporavljaju. Treba napomenuti da lagani trening u tom razdoblju pomaže oporavku mišića.
2.    Načelo napretka – nemoguće je  postići dobru formu preko noći obzirom da tijelo, odnosno mišići i kardiovaskularni sustav imaju svoja ograničenja. Stoga i trening mora biti prilagođen i postupno kretati od laganog ka težem. U ranim fazama tjelesni sustavi se prilagođavaju prilično brzo te i forma tada raste brže. Kad tijelo postigne bolju formu, svaki daljnji napredak zahtijeva sve veći trud i sporiji je. Jedini način napretka u toj fazi su teži i zahtjevniji treninzi.
3.    Načelo specifičnosti – trening će poboljšati samo onaj dio tijela koji treniramo. Trčanje će poboljšati kardio-vaskularnu formu ali neće ojačati ruke, drugim riječima kad treniramo za određeni događaj, moramo odrediti točno određeni tip treninga.
4.    Načelo reverzibilnosti – jednako kako se tijelo prilagođava na veće opterećenje i povećava formu, također se kad se opterećenje smanji prilagođava manjem opterećenju i „izlazi“ iz forme. To se, nažalost, događa brzo pa će dobro trenirani atleta nakon samo 3-4 tjedna ne treniranja izići iz forme. Mišići brzo gube sposobnost učinkovitog korištenja kisika. Gubitak mišićnog tkiva naziva se atrofija. 

Joomlart