Izaberi zdravlje logotip

Lutein

salata.jpg Istraživanja na polju kardiovaskularnih bolesti su pokazala da pozitivni utjecaj na te vrste oboljenja ima konzumiranje lisnatog zelenog povrća. Daljnje studije su pokazali da su takvi rezultati usko povezani sa količinom unosa leutina koji ima antioksidativno djelovanje.
Lutein je karotenoid, žute boje i kristaline strukture, hidroskopskih svojstava. Možemo ga naći u večini voća i zelenog lisnatog povrća, kao što su marelica, špinat, kelj i brokula. Naše tijelo ne može sintetizirati lutein zato je važno unositi ga hranom. Istraživanja pokazuju da se u tijelu asporbira svega 10 – 50% unijetih karotenoida, a ostatak se izlučuje probavnim traktom. Dokazano je da se lutein pohranjuje u onim dijelovima tijela koji su najizloženiji oštećenju slobodnim radikalima (macula lutea oka (žuta pjega), mrežnica, leća, koža).

 Sve veći broj istraživanja pokazuje da je lutein, zahvaljujući svojim antioksidacijskim svojstvima, od izuzetnog značaja u očuvanju zdravlja očiju, kože, srca, grlića maternice te u jačanju obrambene funkcije imunološkog sustava.

Oko sadrži najveće koncentracije luteina, a osobito središnji dio mrežnice – macula lutea ili žuta pjega. Zbog svog specifičnog položaja i građe, makula je odgovorna za oštrinu vida i sposobnost percepcije boja. Lutein izgrađuje zaštitni pigmentni sloj koji filtrira plavi dio svjetlosnog spektra (upravo je plavi dio spektra odgovoran za oksidacijska oštećenja struktura oka). Zbog svojih antioksidacijskih svojstava, lutein ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju, te održavanju oštrine vida. Brojna istraživanja su pokazala da povećani unos luteina smanjuje rizik pojave staračke makularne degeneracije i katarakte (očne mrene).

Uobičajenom prehranom unosimo oko 2,5 mg luteina na dan. RDA vrijednosti za lutein još uvijek nisu definirane, no na temelju do sada provedenih istraživanja, nutricionisti preporučuju unos 6 – 8 mg luteina na dan. Ta količina smatra se optimalnom za prevenciju makularne degeneracije i zaštitu vida.

Zanimljivo
Kuhano povrće predstavlja najbolji izvor luteina. U sirovom povrću lutein je zarobljen u staničnim strukturama, dok kuhanje omogućuje njegovu apsorpciju i povećava bioraspoloživost.

Piše : Dana Radosavljević

Joomlart