Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / Ginko biloba – gospina kosa

Ginko biloba – gospina kosa

ginkgo.jpg UVOD
Ginkgo biloba poznat i kao gospina kosa listopadno je drvo. Pojedini primjerci ove biljke žive i do tisuću godina. Njezino lišće i sjeme već se vjekovima koristi u staroj kineskoj medicini. Suvremena medicina prihvaća, također, preventivno i ljekovito djelovanje ginka.
Ginkgo je najšire korišten prirodni preparat današnjice. Samo se u Njemačkoj godišnje prepiše prosječno oko 5 milijuna recepata za ginkgo. Istraživanja ljekovitih djelovanja ginkga ukazuju na njegov snažan antioksidativni učinak, prvenstveno zbog visoke koncentracije flavonoida. Lišće ginkgo bilobe, između ostalog, sadrži flavonoide kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanidine, terpene neflavonoidnog porijekla, i to: bilobalid i ginkoglide A, B i C, lignine, eterična ulja i taninsku kiselinu.


PRIMJENA
Ginkgo se prvenstveno koristi za liječenje astme, bolesti bronhija i pluća, kao i za poboljšanje periferne i moždane cirkulacije krvi. Poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, djeluje blago antidepresivno, koristan je za osobe koje pate od migrene, te povećava protok krvi u mozgu. Zahvaljujući tome što poboljšava prokrvljenost i ishranjivanje moždanog tkiva, ginkgo se koristi kao sredstvo za stimulaciju sposobnosti koncentracije, pamćenja i učenja. Flavonoidi lista ginkga imaju i veliki kapacitet za vezivanje slobodnih radikala. Zahvaljujući tome, ginkgo pokazuje jaku antioksidativnu aktivnost, sinergistički djeluje s antioksidantnim vitaminima C i E i sudjeluje u prevenciji mnogih bolesti izazvanih oksidativnim stresom. Pošto štiti stanice od agresivnog djelovanja slobodnih radikala, ekstrakt lista ginkga doprinosi usporavanju procesa starenja i pomaže u prevenciji tumora.
Osim toga ginkgo olakšava tegobe kod Alzheimerove bolesti, kao i kod kardio-vaskularnih bolesti. Sprječava trombozu, reguIira povišeni kao i sniženi krvni tlak. Osnovna biološka aktivnost ekstrakta lista ginkga povezana je s djelovanjem flavonoida na stjenke krvnih žila periferne cirkulacije. Ginkgo povećava elastičnost i osnovni tonus stjenki kapilara. Flavonoidi lista ginkga šire krvne žile i povećavaju protok krvi prije svega u području unutrašnjih, srednjih i malih arterija. Poboljšanjem osobina krvi, sastojci ekstrakta lista ginkga povećavaju brzinu protoka u području kapilara i završnih dijelova arterija, naročito u području mikrocirkulacije.

Zahvaljujući ovim djelovanjima, ekstrakt lista ginkga služi kao angioaktivator kod perifernih arterijskih i venskih smetnji, arterioskleroze, dijabetičkih oštećenja krvnih žila sa opasnošću od gangrene, oštećenja krvnih žila nastalim uslijed pušenja i nekih hormonalnih tegoba krvnih žila.
Poželjno ga je koristiti ako postoje problemi s jetrom ili bubrezima, raznim upalama, impotencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom uslijed starosti, slabljenjem vida, vrtoglavicama i hemoroidima. Pospješuje iskorištavanje glukoze, pa je koristan i za dijabetičare. Obzirom da općenito utječe na cirkulaciju, korištenje ginkga smanjuje neugodnosti vezane za proces starenja, te povećava radne sposobnosti
ISTRAŽIVANJA
Znanstvena istraživanja o ginku Amanda McQuade, istraživačica ljekovitog bilja u Europi, provela je nekoliko ispitivanja na pacijentima koji pate od mentalnih poremećaja kao posljedice procesa starenja. Osmotjedno korištenje ginka dovelo je do zamjetnog poboljšanja stanja ispitanika, dok istovremeno nije bilo nikakvih nuspojava ili ovisnosti. Kod mlađih je pacijenata čak i jednokratna doza od 600 mg ginka rezultirala zamjetnim poboljšanjem memorije, bez nuspojava.
Među novijim istraživanjima primjene ginka posebno je zanimljivo ispitivanje vezano za tretman jedne vrste impotencije. Sikora, Sohn i D)eutz ispitivali su 60 pacijenata koji su patili od impotencije izazvane slabim dovodom arterijske krvi u penis, dajući im 60 mg ekstrakta ginka tijekom 6 mjeseci (The ]ournal of Urology, 1989.). Po isteku navedenog roka 50 % pacijenata je ponovo bilo sposobno postići erekciju, a kod preostalih 45 % bolesnika došlo je do poboljšanja prokrvljenosti: penisa.


Piše : Dana Radosavljević

Joomlart