Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / GLUTAMIN

GLUTAMIN

glutamin.jpg Uvod
Glutamin je najzastupljenija amino kiselina u organizmu - čini 60% svih slobodnih amino kiselina u tijelu. Glutamin je jedna od 11 ne-esencijalnih aminokiselina koje organizam može sam sintetizirati. Kod određenih bolesti i stanja ipak naš organizam ne sintetizira dovoljne količine glutamina te u tom slučaju svoje potrebe mora zadovoljavati vanjskim izvorima.

Funkcija
Glutamin posjeduje kompleksnu i jedinstvenu ulogu:
-    tijelo ga može iskorištavati kao energiju,
-    može biti iskorišten kao novi tjelesni protein ili tvoriti nove važne spojeve ili amino kiseline.
-    pojačava imunitet
-    važan za normalnu funkciju probavnih organa
-    čisti i zaštićuje jetru
-    služi kao "gorivo" za srce
-    pojačava izlučivanje hormona rasta

Važno!!!
Većina glutamina se stvara i skladišti i skeletnom mišićju, a prehrambeni izvori glutamina su praktički sve vrste proteina koje konzumiramo
Ukoliko ne uzimate dovoljno glutamina, a organizam ga treba, uzet će ga tamo gdje ga ima – ravno iz mišića! Nova istraživanja pokazuju da oralno uzimanje glutamina sprečava ovaj proces i čuva mišiće. Ovaj podatak je jako važan za sportaše, jer moraju svom organizmu osigurati dovoljan unos ovog blagotvornog sastojka kako bi održali integritet svojih mišića.
Brojne studije pokazale su da glutamin utječe na oporavak od infekcija ili na njihovo smanjenje kod bolesnika u kritičnom stanju. Jako pozitivno djeluje kod osoba na kemoterapiji ili transplantaciji koštane srži, dakle osoba sa izrazito oslabljenim imunosnim sustavom.
Glutamin je moguće uzimati u bilo koje doba dana, iako mnogi preferiraju uzimati ga nakon vježbanja. Ipak, upozorenje: poznati su slučajevi stimulacije pri uzimanju glutamina te ga izbjegavajte uzimati kasno navečer prije spavanja

Doziranje
Male količine, 5-10 grama glutamina dnevno dovoljne su da mišići sačuvaju potreban glutamin i na taj način spriječite njihovu destrukciju.
Prema nekim studijama, glutamin dodan u parenteralne i enteralne pripravke može pomoći u oporavku bolesnika u kritičnom stanju. Preporučene dnevne doze glutamina koje se bolesnicima daju u sklopu parenteralnih otopina iznose od 12 – 25 grama, ovisno o stanju bolesnika.
Iako nema specifičnih preporuka o suplemetntaciji sportaša, dnevne doze koje se spominju iznose od 1.5 do 4.5 grama, ovisno o intezitetu aktivnosti.

Joomlart