Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / LIKOPEN-om protiv raka prostate

LIKOPEN-om protiv raka prostate

prostata.jpg Likopen je karotenoid prisutan u visokim koncentracijama u rajčici i proizvodima od rajčice. Privukao je veliku pažnju nakon spoznaje da može pružiti zaštitu protiv raka i ostalih degenerativnih bolesti koje nastaju pod utjecajem slobodnih radikala. Istraživanja pokazuju da je likopen vrlo efektivan u hvatanju slobodnih radikala. Smatra se da ima oko četiri puta veći antioksidacijski potencijal od beta-karotena.
   Likopen se nalazi u koncentraciji od 3,1-7,7 mg/100 g zrelog ploda.
Struktura molekule likopena je alifatski ugljikohidrat sa 11 konjugiranih ugljik-ugljik duplih veza, što ga čini topivim u mastima i uljima i dajući mu crvenu boju.

Izvori likopena
Osim u rajčici, likopen sadrže i lubenica, ružičasti grejp i guava. Od gotovih jela ga možemo naći u gustoj juhi od pirea rajčice i pizzi.
Pronađeno je da prerada hrane nema značajnijeg utjecaja na stabilnost likopena. Najopasnije je za gubitak likopena oksidacija i izomeracija.

Doziranje
Na tržištu se nalaze tablete likopena. Najbolje rezultati su se pokazali pri konzumiranju 6,5 mg likopena dnevno, pa je i preporučena dnevna doza unosa tablete od 10 mg.
Za sada se nisu pokazali nikakvi štetni učinci ili nuspojave pri konzumiranju likopena.

Značajno
Povećana razina likopena u krvi umanjuje napredovanje karcinoma prostate za 60%. Već pri konzumiranju 6,5 mg dnevno likopena se smanjuje rizik za pojavu raka prostate za 21% u odnosu na kontrolnu skupinu. Utvrđeno je da čak 25% ljudi s najvećim unosom rajčice u prehrani imaju 30 – 60% manje rizika od raka gastrointestinalnog trakta, a kod žena pokazalo se da 75% osoba koje spadaju u velike konzumente rajčice imaju 3,5 – 4,7 puta manji rizik od raka cerviksa u odnosu na kontrolnu skupinu.
Utvrđeno je da unos od 15 mg dnevno likopena kroz period od 12 tjedana podiže obrambenu staničnu aktivnost za 28%.
Zanimljivo je znati da za otapanje likopena je potrebna neka masna komponenta, npr. masna juha, pri čemu je tada apsorpcija likopena maksimalna.
Zbog teškog tehnološkog postupka dobivanja (koncentriranja) likopena još uvijek je ovaj proizvod prilično skup, što je velika šteta s obzirom na sva pozitivna djelovanja ove supstance.

Joomlart