Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / Selen u trudnoći sprječava poremećaje funkcije štitne žlijezde

Selen u trudnoći sprječava poremećaje funkcije štitne žlijezde

trudnoca.jpg Za ovaj nezaobilazni element u tragovima  kojeg možemo naći u namirnicama kao što su  češnjak, gljive, celer, dozreli sirevi, krastavci, žitarice, riba, žumanjak jajeta dokazano je da može spriječiti poremećaje u radu štitne žlijezde kod žena nakon poroda.

Postporođajna hipotireoza koja se često javlja u prvoj godini nakon poroda, autoimuna je bolest koju obilježava povišenje razine protutijela tiroidne peroksidaze (TPOAb[+]) u krvi.

Trudne žene koje su pozitivne na TPOAb(+) sklone su razvijanju postporođajne hipotireoze te trajnog smanjenja funkcije štitne žlijezde.

Selen igra važnu ulogu u funkcioniranju kako bolesne tako i zdrave štitne žlijezde.
Dokazano je da tijekom  autoimune hipotireoze smanjuje upalni odgovor štitne žlijezde, no ipak ostaje nejasno da li njegova konzumacija djeluje kurativno na samu bolest ili je njegova uloga isključivo preventivna. U kliničkoj studiji, provedenoj u Italiji na 2143 trudnice od kojih je 7.9% bilo TPOAb(+), utvrđeno je da redovito uzimanje 200 µg selenmetionina drastično snižava pojavu postporođajnog poremećaja funkcije štitne žlijezde  kod TPOAb(+) žena koje su primale selenmetionin,a u odnosu na TPOAb(+) žene koje su primale placebo.

Daljnja će istraživanja pokazati što se događa u slučaju prestanka uzimanja preparata selena.

 Izvor: Endocrine News, Publication of The Endocrine society, April 2007
Joomlart