Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / Antioksidansi - likopen

Antioksidansi - likopen

 O važnosti antioksidansa i potrebi za njihovim svakodnevnim unosom putem hrane sve se više govori.
Kada se spominju antioksidansi iz skupine karotenoida obično se misli na beta-karoten, iako je najjači antioksidans iz te skupine likopen, crveni karotenoid, koji se nalazi u raznom voću i povrću, a najviše u rajčicama ( kečap, gusta juha od rajčice, pizza, naravno s sosom od rajčice, lubenica i ružičasti grejp).
Preporučeni dnevni unos likopena je od 5 – 10 mg.
Likopen se nalazi u opni rajčice i oko 85 % likopena dobivamo iz rajčice i prizvoda od rajčice, a u puno manjoj količini iz lubenice, crvenog grejpa, guave i papaje.
Ljudski organizam ne može sintetizirati karotenoide iz endogenih biokemijskih tvari te u potpunosti ovisimo o unosu izvana.  

Likopen se u većoj koncentraciji nalazi u sezonski dozrelim rajčicama, pod prirodnim suncem. Koncentracija likopena je zato veća u tako sazrelim rajčicama nego u rajčicama koje dozrijevaju u staklenicima tijekom zime.
Rajčice uzgojene ljeti sadrže 12,0 – 13,6 mg/ 100 g likopena, dok zimske i proljetne, obično iz staklenika, sadrže svega 0,9 mg/ 100 g likopena.  
Apsorpcija likopena je također veća i bolja kada se konzumiraju proizvodi od rajčica nego konzumiranjem sirovih rajčica. Kuhanjem se razaraju spojevi koji u sirovom obliku vežu likopen i čine ga teže dostupnim organizmu, te je dokazano da se likopen brže apsorbira iz proizvoda dobivenih termičkom obradom kao i uz dodatak ulja.

Likopen ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja jer zbog svog antioksidativnog djelovanja pomaže obrambenom sustavu i normalnom radu srca.
Znanstvenu potvrdu ima u istraživanjima koja su pokazala protektivnu ulogu likopena u nastanku karcinoma prostate, te smanjenog rizika za oboljevanje od raka želuca, dojke i kože.
Muškarci koji konzumiraju 10 rajčica tjedno imaju 45 % manju mogućnost oboljevanja od raka prostate, u količini od 30 mg dnevno za 20 % smanjuje pojavu tumora želuca, štiti kožu od UV zraka i priprema je za sunce i ima četiri puta veću djelotvornost od beta-karotena.       
Izvor : Prehrana i zdravlje, Vaše zdravlje

Joomlart