Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / Kalcij, magnezij, cink i bor

Kalcij, magnezij, cink i bor

dodaci-prehrani.jpg Kalcij je mineral koji je vrlo važan u izgradnji kostiju i zuba. Igra važnu ulogu pri kontrakciji kako srčanog mišića tako i svih ostalih mišića u tijelu. Neophodan je za zgrušavanje krvi a novija istraživanja su pokazala da pomaže u spriječavanju razvitka raka debelog crijeva.

 Magnezij je također odgovoran za zdrave i jake kosti, za prenošenje živčanih impulsa i relaksaciju mišića. Zajedno sa staničnim enzimima sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata, olakšava predmenstrualne tegobe, održava kardiovaskularni sustav zdravim, pomaže pri depresivnim stanjima te u prevenciji bubrežnih i žučnih kamenaca.

 Naš organizam sadrži 2 – 3 grama cinka pohranjenog u kosi, jetri, kostima, očima i prostati. Preporučuje se kod oboljenja prostate. Odgovoran je za produkciju genetskog materijala u stanici ( RNA i DNA ) neophodnog za razmnožavanje i rast stanice. Štiti jetru od različitih štetnih tvari. Važan je za metabolizam vitamina iz B skupine i E vitamina.

 Bor je mineral u tragu neophodan za čovjekovo zdravlje. Nedostatak ovog minerala može dovesti do osteoartritisa. Pomaže kod uklanjanja bolova izazvanih ukočenošću mišića i artritisa. Sastavni je dio staničnih membrana te tako štiti stanicu od štetnih utjecaja.

 Izvori:


USP guide to vitamins & minerals ( U.S. pharmacopeia )
Vitamin and health eNCYCLOPEDIA
PRESCRIPTION FOR NUTRITIONAL HEALING
NUTRITIONAL ALMANAC
NUTRIENTS AS ERGOGENIC AIDS FOR SPORTS AND EXERCISE
Joomlart