Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / Vitamini, minerali i njihovi nadomjesci

Vitamini, minerali i njihovi nadomjesci

vitamini-minerali.jpg Vitamini i minerali su osnovni elementi koje naše tijelo treba kako bi pravilno radilo. I jedne i druge nazivamo koenzimima budući da pomažu tjelesnim enzimima u procesima.
Vitamini i minerali su makronutricijenti, što znači da ih organizam treba u malim količinama za razliku od ugljikohidrata, bjelančevina i masti koje trebamo u daleko većim količinama.
Vitamine dijelimo u dvije osnovne kategorije: vitamini topivi u vodi i vitamini topivi u mastima. Vitamine koji su topivi u vodi moramo uzimati svakodnevno jer se ne mogu pohraniti u tijelu i vrlo brzo se izlučuju. Primjer za to su vitamini C i B (B-kompleks).
Vitamini topivi u mastima pohranjuju se u masnom tkivu i jetri i u tu grupu spadaju vitamini: A, D, E i K.
Važno je naglasiti da su vitamini obje skupine esencijalne tvari, što znači da ih naš organizam ne može sintetizirati pa ih moramo uzimati hranom kako bi organizam pravilno funkcionirao.
Kako postići pravilnu opskrbu organizma vitaminima i mineralima vrlo je teško pitanje budući da smjernice koje se često koriste preporučuju vrlo nisku potrebnu količinu vitamina i minerala. Razlog tome je što takve tablice se temelje na preveniranju bolesti izazvanih deficitima vitamina i minerala, a ne na postizanju „optimalnih vrijednosti“ u prehrani. Mnogi se vitamini i minerali smatraju antioksidansima koji pomažu u prevenciji pojedinih tumorskih i degenerativnih bolesti. Iskustva pokazuju da za izbjegavanje bolesti trebamo uzimati puno veće količine vitamina i minerala od preporučenih. Često to nismo u stanju postići samo prehranom pa nam u tom slučaju pomažu suplementi koje danas imamo u različitim oblicima. Pazite pri tome da proizvodi koji se nazivaju „Multi-vitamini“ često ne sadrže potrebne količine pojedinih vitamina.
Joomlart