Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / CLA (konjugirana linolna kiselina)

CLA (konjugirana linolna kiselina)

CLA.jpg
CLA (konjugirana linolna kiselina)

Alarmantan porast pretilosti u svim društvenim skupinama, uključujući i osnovnoškolce, natjerao je mnoge na dijete koje uključuju sve veći broj dodataka prehrani ponuđenih na tržištu.

Jedan gram masti okupira dvostruko više volumena od grama mišica. Kada proporcije masti u odnosu na mišićnu masu postanu nesrazmjerne, rezultat nazivamo pretilost. Tjelovježba u simbiozi s prehranom zasnovanom na proteinima i "korisnim" ugljikohidratima jedini je spomena vrijedan faktor uspjeha kod mršavljenja. Od goleme ponude razno raznih preparata koji navodno pomažu pri gubljenju kilograma važno je odabrati one za koje je znanstveno dokazano da ubrzavajući metabolizam i termogenezu pomažu i ubrzavaju razgradnju masnoća.

Jedan od takvih preparata je Konjugirana linolna kiselina (CLA), višestruko nezasićena masna kiselina, izomer linolne kiseline (LA) koja se nalazi u crvenom mesu i mliječnim proizvodima - ili se u najmanju ruku nekad ondje nalazila (suvremeni načini uzgoja stoke daleko su od onih zdravih goveda koja su se hranila na pašnjacima i koja su bila puna ove kiseline). Organizam krave može pretvoriti LA u CLA, ali ljudski ne može.

Novija istraživanja pokazuju da CLA može pomoći pri povećanju mišićnog tkiva i bržoj razgradnji masti pa se koristi kao korisno oruđe za pomoć pri održavanju vitkog tijela i forme zajedno s ispravnom prehranom i vježbanjem. S obzirom da djeluje kao blagi anabolički agens (izgrađuje velike molekule, u ovom slučaju mišiće, iz manjih jedinica), povećanjem mišićne mase istovremeno ćemo sagorijevati veći broj kalorija te smršaviti brže i efikasnije pospješujući gubitak masnog potkožnog tkiva. CLA vam neće pomoći skinuti kilograme, ali vam može pomoći pospješiti odnos mišićnog i masnog tkiva što ce vas učiniti vitkijim i ublažiti takozvani yo-yo efekt, odnosno smanjiti masno tkivo tamo gdje je ono najizraženije i tamo gdje je to najpotrebnije.

Postoje naznake o antikancerogenom i antioksidativnom djelovanju CLA kod pokusa na miševima, smanjenju kolesterola i triglicerida (djeluje slično kao omega-3 masne kiseline), pospješenju inzulinske osjetljivosti što može pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, iako su istraživanja o djelovanju CLA kod srčanih bolesnika i dijabetičara u samim začecima zbog još uvijek nerazjašnjenog mehanizma djelovanja.


Na tržištu ovu "magičnu pilulu" nalazimo u obliku proizvoda pod nazivom "Tonalin" na koji se odnosi većina respektabilnijih istraživanja provedena vezano uz CLA. Možda je najoptimalniji omjer cijene i kvalitete kombinacija CLA i L-karnitina u obliku kapsula pod nazivom "Figur Aktiv" s kojom sam se osobno susreo. Preporučena dnevna doza ne prelazi 4g.

Iako bi vas proizvođači marketinškim trikovima voljeli uvjeriti da je CLA čarobna tableta koja masnoću rastapa praktički preko noći, to nažalost nije tako jer bez pravovaljanog aerobnog treninga samim uzimanjem CLA i sjedenjem kod kuće nećete napraviti ništa. Zajedno s ispravnom prehranom i vježbanjem, uzimanje CLA pospješit ce rast mišića istovremeno smanjujući masno tkivo te učiniti sva odricanja vrijedna truda.

Izvor: Earl Mindell, Biblija vrhunske forme
Joomlart