Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Fizičko zdravlje / Vježbanje i zdravlje / VITAMINI- Tajna zdravog života

VITAMINI- Tajna zdravog života

vitamini.jpg Sve užurbaniji tempo života, gotovo svakodnevna konzumacija fast food-a  i fizička neaktivnost čimbenici su koji nas navode na nezdrav život. Sve očitije izumiranje konzumiranja „ bakinih kuhinja“ ima za posljedicu nedovoljno unošenje prijeko potrebnih vitamina u naš organizam. Kako su upravo vitamini potrebni u svakodnevnim životnim funkcijama važno je konzumirati raznovrsnu i manje masnu hranu ili pak pronaći alternativu konzumiranja vitaminskih dodataka.  

Zašto vitamini?
     Vitamini pomažu u preradi drugih hranjivih tvari poput (ugljikohidrata, masti, minerala i bjelančevina), hormona, kemikalija u živčanom sustavu itd. Zbog svog djelovanja i sastava  možemo ih podijeliti u dvije skupine : ''one koji se otapaju u vodi''(vitamin C i vitamini B skupine) i na ''one topljive u mastima'' (vitamini A,D,E,K).


     Potrebno je naglasiti da su vitamini izrazito važni zbog svog antioksidativnog svojstva, odnosno sprječavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala. Nakupljanjem slobodnih radikala dolazi do oksidacije stanica u tijelu što rezultira starenjem tijela te narušavanjem zdravlja i pojavom lakših i težih bolesti. Stoga je od iznimne važnosti unositi vitamine kroz prehranu još od prvih koraka. Vitamini se nalaze u vrlo malim količinama u različitim namirnicama, a potrebno je unositi u organizam sve vrste vitamina.
Joomlart