Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Bolesti srca i krvožilnog sustava / Debljina je rizik za srčanožilne bolesti

Debljina je rizik za srčanožilne bolesti

debljina.jpg Debljina je jedan od bitnih čimbenika koji doprinosi razvoju ateroskleroze i nastajanju srčanožilnih ili kardiovaskularnih bolesti.
Bolesti srca i moždani udar glavni su uzroci smrtnosti koji godišnje u razvijenom svijetu odnesu više od 17 milijuna života. U Hrvatskoj su također ishemične bolesti srca a potom cerebrovaskularne bolesti glavni uzrok smrti i bolničkog liječenja.

Kombinacija utjecaja prekomjerne težine i hipertenzije doprinosi poremećaju funkcije srčanog mišića. Suvišno masno tkivo u tijelu doprinosi nastajanju aterosklerotskih nakupina na krvnim žilama srca, mozga i perifernim arterijama. Dolazi do sužavanja promjera arterija, pa može doći do njihova puknuća, potpunog zatvaranja ili okluzije, što se manifestira pojavom srčanog infarkta i moždanog udara.

Danas se smatra da je uspješnom prevencijom moguće  znatno smanjiti rizik obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila. Moguće je prevenirati nastajanje ateroskleroze usmjerenim djelovanjem prema čimbenicima rizika od kojih su glavni debljina, pušenje, povišen krvni tlak, visoki kolesterol, visoki trigliceridi i dijabetes.

Joomlart