Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina činjenice / Debljina u svijetu

Debljina u svijetu

zemlja.jpg Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) debljina je danas zdravstveni problem broj jedan. Raspoloživi podaci govore o više od 300 milijuna ljudi s debljinom u svijetu, među kojim brojem prednjače amerikanci. U  Sjedinjenim Državama prekomjerno je teško više od 60 % stanovništvan, dok je debljina prisutna u 40 %.
Taj trend ne zaobilazi ni europske zemlje gdje je višak kilograma prisutan kod više od 50% odraslog stanovništva, a najlošije stoje Velika Britanija i Poljska. Statistički pokazatelji govore o lošem stanju i u zemljama mediteranskog pojasa gdje prevladava hvaljeni mediteranski tip prehrane.
Očito je da problem debljine nije samo u izboru namirnica i vrsti prehrane, već je povezana s današnjim modernim stilom života. To potvrđuje i činjenica da se debljina danas sve češće javlja i u zemljama istoka koje usvajaju zapadnjački stil života.
Promatrajući globalno, debljina je raširena i u bogatim i u siromašnim regijama, ali ipak u odnosu na ranije kada se debljina smatrala problemom bogatog društva, rezultati pojedinih studija, govore o većoj učestalosti debljine u  regijama s nižim socioekonomskim statusom.
Niti jedna zemlja do sada nije djelotvorno uspjela staviti debljinu pod kontrolu, ali veliki broj pokušava zasutaviti trend debljine. Stručnajci se slažu da su promjene u načinu života nužne za uspješnu borbu protiv debljine. One moraju biti praćene podrškom obrazovnog i gospodarskog sustava, a zdraviji način života potrebno je  pretvoriti u prioritet mlade populacije stanovništva.
Debljina.net

Joomlart