Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina činjenice / Debljina kod stanovnika hrvatskih otoka

Debljina kod stanovnika hrvatskih otoka

otok.jpg Unatoč konzumaciji zdrave mediteranske prehrane koju čine pretežno riba, maslinovo ulje, voće, povrće i vino, raspoloživi podaci govore da višak kilograma muči gotovo svakog drugog otočanina.
Podaci objavljeni u Croatian Medical Journalu pokazuju da više od 50 % stanovnika hrvatskih otoka ima previše kilograma, a debljina (ITM>30) je zabilježena kod 27% otočana.
Ovi rezultati su dobiveni ispitivanjem na uzorku od 1001 stanovnika četiri hrvatska otoka: Rabu, Visu, Lastovo i Mljetu. U otočana s povećanom tjelesnom težinom utvrđeni su zdravstveni problemi poput povećanog kolesterola i masnoća  u krvi te povišen krvni tlak.
Ovakvi rezultati iznenađuju upravo zbog vjerovanja da se stanovnici otoka zdravo i ispravno hrane. Stručnjaci smatraju da bi uzrok porasta debljine kod otočana mogao biti u promjenjenom načinu života.
Te promjene se očituju u većem unosu mesa u prehrani zbog dostupnosti hrane na tržištu, a ranije raširena poljuprivreda ustupila je mjesto turizmu, danas glavnom izvoru prihoda otočana.

Joomlart