Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina / Debljina kod muškaraca

Debljina kod muškaraca

fatman.jpg Kada se uzmu u obzir spolne razlike, problem suvišnih kilograma se globalno češće susreće kod muškaraca. Iako su muškarci manje opterećeni svojim izgledom od žena te se na njihove prekomjerne kilograme gleda s više odobravanja, nakupine sala i pivski trbuh savim sigurno više nisu muški ponos.
Osim što odaje dojam zanemarenog izgleda, trbušna debljina predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje. Dok je kod većine žena masno tkivo raspoređeno više u predio bedara i sražnjice, kod muškaraca se ono nakuplja više u gornjemu dijelu tijela. Tipično muška ili centralna raspodjela masnog tkiva očituje se u nakupljanju sala oko struka u predjelu trbuha, što nosi povećan izik od razvoja bolesti srca i krvnih žila.
Muškarci češće imaju lošije prehrambene navike od žena, a uz to često puše i konzumiraju alkohol, što zajedno pojačava negativan utjecaj na zdravlje.
Rezultati epidemioloških istraživanja pokazali su da debljina kod muškarca povećava rizik od visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti, moždanog i srčanog udara. Također je primijećeno da prekomjerno teški muškarci češće oboljevaju od karcinoma debelog crijeva i prostate.
Dobre su vijesti da danas bilježimo sve veći broj muškaraca koji žele biti u formi i polažu veću pažnju na svoje zdravlje. To se vjerojatno može zahvaliti boljoj informiranosti a i svakodnevnim upozorenjim stručnjaka koji ističu da su jedino zdrave navike put do zdravlja, kondicije i dobrog izgleda.
Debljina.net

Joomlart