Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Debljina / Povezanost mozga, emocija i želje za hranom

Povezanost mozga, emocija i želje za hranom

zelja-za-hranom.jpg Možda će najnovije otkriće američkih znanstvenika iz Brookhaven National Laboratory, New York, pomoći u pronalaženju novih načina za prevenciju i liječenje debljine.
 
Istraživači su otkrili živčane puteve koji povezuju mozak i želudac i koji igraju važnu ulogu kod prejedanja. Dr.Gene-Jack Wang istaknuo je da ova studija otvara novo područje i pomaže boljem razumijevanju povezanosti mozga i tjela i utjecaj te povezanosti na nastajanje debljine. Po prvi put su su otkrili put kojim pun želudac u mozgu gasi želju za daljnjim jedenjem.

Istaknuli su važnu ulogu hipokampusa, dijela mozga povezanog s kontroliranjem emocija, motivacijom i formiranjem sjećanja, koji također  ima veze s "emocionalnim prejedanjem".
Da bi saznali kako mozak reagiran na sitost, znanstvenici su ugradili gastrični stimulator u želudac sedam pretilih dobrovoljaca u periodu od jedne do dvije godine. Stimulator je niskim razinama elektro-stimulacije stimulirao živac vagus, što je uzrokovalo da se želudac širi i šalje mozgu informaciju da je sit. Pokazalo se da je stimulator smanjivao želju za hranom.
Kako bi istraživači mogli pratiti metabolizam mozga, ispitanicima je skeniran mozak kad je stimulator bio uključen i kad je isključen. Rezultati su pokazali značajnu razliku u metabolizmu u regijama mozga odgovornima za kontroliranje emocija, koja je smanjivala ispitanikovu želju za hranom. Razlike su bile najznačajnije u hipokampusu, gdje je metabolizam bio 18% posto viši kad je stimulator bio uključen. Ispitanici su također sami primijetili da su manje  jeli kad je stimulator uključen nego kad je bio isključen.
Istraživači su zaključili kako je ova studija još jedan od dokaza o povezanosti emocija i želje za hranom, a daljnja istraživanja pokušat će doznati moželi se spriječiti i uspješnije liječiti pretilost na temelju ovih saznanja.

Reuters Health, 2006

Joomlart