Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Dijabetes / Učinkovitost lijekova za dijabetes ne ovisi o tjelesnoj težini

Učinkovitost lijekova za dijabetes ne ovisi o tjelesnoj težini

lijekovi.jpg Metformin, lijek koji koriste dijabetičari, jednako je učinkovit u ljudi normalne tjelesne težine, prekomjerne tjelesne težine i u pretilih ljudi, objavio je Diabetes Care.
Iako je metformin lijek prvog izbora za pretile pacijente s dijabetesom tip 2, nije bilo puno saznanja o učinkovitosti metformina u pacijenata koji nisu pretili.
U istraživanje je bilo uključeno 644 bolesnika, koji su bolovali od dijabetesa tip 2, među njima je bilo pacijenata s normalnom tjelesnom težinom, pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom, te pretilih. Cilj istraživanja je bio usporediti dalekosežne rezultate terapije metforminom u te tri skupine pacijenata.
Metformin je uspostavio dugotrajnu kontrolu razine šećera u krvi u pretilih i nepretilih pacijenata. Isto tako je bio jednako učinkovit u prevenciji komplikacija dijabetesa.
Pretili pacijenti su izgubili više kilograma od nepretilih pacijenta, a pacijenti koji nisu bili pretili uspjeli su održati razinu glukoze u krvi na normalnoj razini kroz dulje vrijeme bez korištenja drugih lijekova.
Joomlart