Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Dijabetes / Liječenje dijabetesa

Liječenje dijabetesa

lijecnik.jpg Kad se dijagnosticira šećerna bolesti, najvažnije je održavati vrijednosti glukoze u krvi što bliže normalnim vrijednostima (4.2-6.4mmol/L). Pridržavanjem liječničkih uputa uz prilagođenu dijabetičku dijetu, redovitu tjelesnu aktivnost i uporabu lijekova, osobe oboljele od šećerne bolesti mogu u znatnoj mjeri spriječiti nastajanje daljnjih oštećenja i napredovanje bolesti. Umjerenost u prehrani uz tjelesnu aktivnost ima ključnu ulogu u liječenju. Svakodnevna kontrola razine glukoze u krvi samoodređivanjem prije i poslije obroka, doprinosi boljem nadzoru i postizanju poželjne razine glukoze u krvi te znatno smanjuje rizik nastajanje kroničnih komplikacija.

Uz opće mjere za prevenciju razvoja komlikacija, dijabetes tip 1 liječi se injekcijama inzulina.
Pacijenti sa šećernom bolešću tip 2, pogotovo s blagim oblicima ove bolesti u ranoj fazi mogu se liječiti pravilnom prehranom i održavanjem tjelesne aktivnosti. Brojna istraživanja potvrđuju da kod dijabetesa tip 2 povezanog s debljinom, gubitak suvišnih kilograma 5-10 posto djeluje pozitivno i doprinosi boljoj regulaciji razine glukoze u krvi.
Međutim, često unatoč primjerenoj dijeti bolest napreduje, sposobnost gušterače da izlučuje inzulin sve je manja te se, kako bi se vrijednosti šećera u krvi održale unutar granica normale, u liječenje uključuju lijekovi, u početku tablete a kasnije ukoliko je potrebno prelazi se na liječenje inzulinom.
Joomlart