Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Dijabetes / Dijabetes povećava rizik prijeloma kosti kuka kod žena

Dijabetes povećava rizik prijeloma kosti kuka kod žena

kuk-xray.jpgIako se dosad lomovi kostiju nisu smatrali komplikacijom šećerne bolesti, znanstvenici su u nedavno objavljenoj studiji u časopisu Diabetes Care, ukazali da ipak postoji značajna povezanost učestalosti prijeloma kosti kuka kod žena i dijabetesa.

Istraživanje Dr. Mohsena Janghorbania pokazalo je da pojedine žene s dijabetesom tipa 1 i tip 2 imaju povećani rizik loma kuka pri padu u usporedbi s ženama koje ne boluju od dijabetesa. Prospektivna studija obuhvatila je 109 983 žena između 34 i 59 godina, u razdoblju od 1980. do 2002. U tom periodu je 1 398 (1.2%) slomilo kuk.

Rezultati su pokazali da je utjecaj dijabetesa očito značajan. U usporedbi s ženama iste dobi koje nisu bolovale od dijabetesa, žene s dijabetesom tip 2, imale su dvostruko veći rizik prijeloma kosti, dok su žene s  dijabetesom tip 1 imale 7 puta veći rizik prijeloma kosti.

Koji su točno mehanizmi koji doprinose nastajanju prijeloma, za sada nije istraženo. Poznato je da se rizik prijeloma povećeva s dužinom trajanja bolesti. Trajanje dijabetesa 12 i više godina i do 3 puta povećava rizik od prijeloma kosti kuka. Rizik se također povećava u osoba koje uzimaju inzulin te su  potrebna daljnja istraživanja o utjecaju inzulina na rizik prijeloma.
Izvor: Diabetes Care, July 2006
Joomlart