Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Menopauza / Emocionalno zdravlje nakon menopauze

Emocionalno zdravlje nakon menopauze

emocije.jpg Neke žene u perimenopauzi spominju da su postale plačljive, promjenjivog raspoloženja, tužne i obeshrabrene. Nove studije podržavaju teoriju da se povremeno u perimenopauzi razvija prava klinička depresija ali to nije prečesto. Nejasno je u kakvoj su vezi promjena raspoloženja i promjena hormonalnog statusa. Dio emocionalnih poteškoća može biti izazvan i poremećajem spavanja uzrokovanih noćnim znojenjem koje za posljedicu imaju umor, razdražljivost i promjene raspoloženja, no to je vjerojatno samo vrh ledenog brijega. Za vrijeme reproduktivnog perioda života žena se navikne na svoj vlastiti hormonalni ritam i promjena koja se događa za vrijeme perimenopauze može kod žene izazvati osjećaj gubitka kontrole nad sobom što pojedine žene jako pogađa.
Depresija za vrijeme perimenopauze najčešće je povezana s depresivnim raspoloženjem u prijašnjim godinama, uključujući PMS, izraženim simptomima menopauze...
Ostali uzročnici promjene raspoloženja u perimenopauzi najčešće su poremećaji štitnjače, nuspojave pojedinih lijekova i stres na koji se žene nisu prilagodile.
Neke su žene još dodatno osjetljivije na novonastalu situaciju, a dodatno im otežavaju činjenice kao što je dijagnoza teške bolesti, neplodnost ranije nego su pretpostavljale ili željele, financijski problemi i slično.
Joomlart