Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Menopauza / Poremećaj spavanja u menopauzi

Poremećaj spavanja u menopauzi

insomnia.jpg Mnoge žene iskuse poremećaj sna oko menopauze posebno ako prolaze napadaji vrućine tijekom noći. Većina žena kojima je menopauza inducirana kirurškim putem žale se na napadaje vrućine koje im negativno utječu na spavanje. Još je gore što osnovna bolest i njeno liječenje izazivaju dodatan stres koji također negativno utječe na spavanje.
San je prikladan kad osoba može normalno funkcionirati tijekom dana i za mnoge odrasle to znači 6 do 9 sati sna svake noći. Liječenje poremećaja spavanja prvo se usredotočuje na poboljšanje rutine s ustaljenim navikama oko spavanja. To uključuje izbjegavanje večernjih teških obroka, podešavanje razine svjetla, buke i temperature u spavaćoj sobi. Zatim, iznimno je važno izbjegavati alkohol, kofein i nikotin tijekom cijelog dana.
Dnevna tjelovježba može pomoći ali je treba izbjegavati prije spavanja jer može imati suprotan učinak.
Atmosfera u sobi mora biti poticajna za spavanje (tamno, tiho i hladno) a krevet koristiti samo za spavanje i seksualne aktivnosti.
Ukoliko ne zaspete u roku od 15-ak minuta ustanite, malo se relaksirajte u drugoj prostoriji i vratite se kad vam se bude spavalo. Ovo će možda biti potrebno ponoviti nekoliko puta ponekad. Precizan raspored ustajanja i spavanja iznimno je važan i pridržavajte ga se čak i vikendom.
Ukoliko sve ovo ne dovede do poboljšanja liječnik bi trebao razmotriti mogući drugi poremećaj kao što je poremećaj štitnjače, alergije, anemija, depresija ili apnea za vrijeme spavanja (poremećaj disanja)
Od lijekova kod ovakvih slučajeva može se koristiti hormonsko nadomjesno liječenje koje nije odobreno za ovakav poremećaj ali smanjenje napadaja vrućine i prestanak noćnog znojenja znatno popravlja kvalitetu spavanja.
Lijekovi za spavanje se također mogu korisiti ali takva terapija preporuča se samo kraće vrijeme dok se prekine ciklus nespavanja.
Joomlart