Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Menopauza / Kako izbjeći napadaje vrućine u menopauzi

Kako izbjeći napadaje vrućine u menopauzi

vrucina.jpg Najčešći simptomi vezani uz menopauzu su napadaji vrućine. Što ih doista izaziva još uvijek nije do kraja jasno, zna se da su rezultat promjena u hipotalamusu (dio mozga gdje se regulira tjelesna temperatura). Ako hipotalamus dobiva signal da je žena previše ugrijana, on započima lanac događaja koji dovode do hlađenja tijela. Krvne žile koje su na površini kože rašire se (dilatiraju) povećavajući protok krvi na površini i na taj način tijelo otpušta vrućinu. To uzrokuje crvenilo lica i vrata koje je često praćeno znojenjem cijelog tijela i ubrzanim radom srca. Napadaji vrućine koji se događaju noću mogu izazvati poremećaje spavanja što opet uzrokuje umor zbog neispavanosti.
Napadaji vrućine najčešće se pojavljuju kroz period od 3-5 godina nakon čega trajno nestaju. Nema načina kako bi se predvidjelo kad će započeti i kad će prestati.
Kako pomoći?
Dobra je vijest da se napadaji vrućine povlače sami od sebe i najčešće ne trebaju poseban tretman. Ukoliko je tretman potreban ovdje ćemo navesti više mogućnosti koje mogu pomoći. Najbolji tretman ovisi o težini samih simptoma i kako napadaji vrućine utječu na život pojedine žene.
Promjena načina života
Bez obzira što ovo nije poduprto velikim studijama i istraživanjima, ne košta ništa i ne može naškoditi pa vrijedi pokušati.
-    Prepoznajte i izbjegavajte okidače napadaja vrućine. To može biti prezagrijana prostorija, fen za kosu, vrući napitci, vruća ili jako začinjena hrana, alkohol, kofein ili cigarete.
-    Vježbajte redovito kako bi smanjili stres i uvedite popodnevni odmor. Meditacija, joga, molitva, akupunktura ili masaža također mogu biti od koristi.
-    Nastojite cijelog dana ostati hladni i jednako tako za vrijeme spavanja. Odjevajte se u lagane pamučne stvari i tijekom noći se prekrivajte slojeviti kako bi mogli skinuti pokoji sloj ako je potrebno. Prostoriju u kojoj spavate nastojte rashladiti. Dobro će vam doći i korištenje tzv „pingvina“ – uložaka iz prijenosnih hladnjaka koje rashlađene držite ispod jastuka i redovitim okretanjem jastuka vaša će glava uvijek biti na hladnoj podlozi. Uz krevet držite hladnu vodu kako je možete uzeti svaki put kad se probudite tijekom noći. Naučite tehnike uspavljivanja kako bi brzo mogli ponovo zaspati. Nabavite kvalitetnu posteljinu koja može apsorbirati znoj s kože kako ne bi spavali na mokrim plahtama.
-    Kad napad vrućine započme pokušajte usporiti disanje, udišite polako i duboko kroz nos, a izdahnite na usta.

Koristite pomoćna medicinska sredstva

U ljekarnama ćete često naići na različite proizvode koji se reklamiraju kao proizvodi koji pomažu kod suzbijanja napadaja vrućine. Mnogi od njih nemaju stručne studije koje bi dokazale njihovu djelotvornost pa stručnjaci vjeruju da dio njih djeluje putem „placebo efekta“. U toj skupini su neki od biljnih estrogena, proizvodi na bazi soje itd.

Lijekovi na recept

Više je skupina lijekova koji se koriste u otklanjanju simptoma menopauze i smanjenju rizika bolesti u kasnijim godinama. Nema dovoljno znanstvenih studija koje su rađene na ženama koje su doživjele ranu menopauzu, bilo prirodnu bilo induciranu i za te žene doktori obično biraju terapiju testiranu na starijim ženama.
Važno je naglasiti da svi lijekovi koji se koriste imaju neželjene nuspojave i kontraindikacije (okolnosti kad se ne bi trebali uzimati) i nisu svi prikladni za svaku ženu. Nabrojit ćemo najvažnije skupine:
Sistemska estrogenska terapija
Za izbjegavanje napadaja vrućine ova terapija je najčešće najbolji izbor i danas se koriste niže doze nego nekada. Nakon uzimanja terapije kod nekih žena napadaji prestaju u roku nekoliko dana dok je kod većine žena potrebno terapiju uzimati od 6-12 mjeseci prije nego napadaji vrućine prestanu.
Odluka o uzimanju hormonskog nadomjesnog liječenja osobna je i složena, pogotovo kad se radi o mladim ženama budući da nema dovoljno znanstvenih studija rađenih na ženama mlađe dobi. Zanimljivo je da jako propagirani niskodozažni hormonski pripravci kod mlađih žena ne djeluju učinkovito na održavanje mineralne gustoće kosti. Štoviše, te žene i za otklanjanje tipičnih simptoma često trebaju veću količinu hormona.
Posebnu pažnju treba posvetiti ženama koje su liječene zbog estrogen ovisnih tumora kao što su dio tumora dojke ili jajnika i za njih sistemsko estrogensko liječenje nije nikako preporučljivo pa se za neke od simptoma, kao što je vaginalna suhoća, preporuča korištenje estrogena lokalno (npr. krema ili nešto slično što se može aplicirati lokalno)

Oralni kontraceptivi
Poznato je da se napadaji vrućine mogu suzbiti i uzimanjem pojedinih oralnih kontraceptiva. Princip djelovanja sličan je onom kod hormonskog nadomjesnog liječenja.

Ostali nehormonski lijekovi

Neki od lijekova ponekad se koriste u otklanjanju napadaja vrućine a nisu prvenstveno indicirani za to i nemaju odobrenje zatakvu indikaciju. Tu spadaju neki lijekovi za liječenje epilepsije, migrene, mnogi lijekovi koji se koriste u liječenju depresije, povišenog krvnog tlaka.
Svaka od ovih skupina lijekova nosi određene rizike i svaka ima kontraindikacije. Iz tog razloga važno je sa svojim liječnikom dobro razmotriti odluku o uzimanju bilo koje od navedenih terapija.
Joomlart