Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Menopauza / Menopauza - općenito

Menopauza - općenito

menopauza.jpg Svaka žena menopauzu doživljava na svoj način. Najveća razlika zamjećuje između žena koje u menopauzu ulaze u tipičnim godinama, spontano i onih koje u menopauzu ulaze ranije, bilo spontano bilo inducirano. Žene koje ranije ulaze u menopauzu trebaju posebnu skrb. Većina žena koje u menopauzu ulaze spontano ne zamjećuju posebne fizičke promjene za sve vrijeme perimenopauze osim nepravilnog menstrualnog ciklusa koji prestaje u menopauzi. Osim toga, dio žena osjeća napadaje vrućine, probleme sa spavanjem i/ili vaginalnu suhoću. Težina ovih simptoma varira od žene do žene ali kod velike većine sve je potpuno prirodno i normalno. Iz tog razloga pojedini liječnici izbjegavaju uporabu termina „simptomi“ budući je taj termin obično korišten kod opisivanje bolesti.
Žene kod kojih je menopauza inducirana (npr. kirurški odstranjeni jajnici) imaju iste simptome koji su često puno teži i ozbiljniji. Mnogi čimbenici doprinose količini stresa izazvanog tim promjenama, uključujući životni stres i psihološki učinak starenja i eventualne bolesti.
U pravilu većina simptoma nestaje u menopauzi i ne trebaju nikakav tretman. Pojedini mogu ostati i ukazivati na poremećaj štitne žlijezde, depresiju ili nuspojavu uzimanja pojedinih lijekova. Iz tog razloga sve promjene važno je spomenuti svom liječniku koji će propisati primjerenu terapiju.
Simptomi menopauze često se mogu uspješno reducirati promjenama životnog stila kao što je redovita tjelovježba, promjena prehrambenih navika, održavanje prikladne tjelesne težine i prestanak pušenja.Zdravi način života značajno doprinosi poboljšanju općeg stanja a ne samo simptoma menopauze.
Danas se simptomi menopauze mogu tretirati različitim lijekovima o kojima će biti govora kasnije. Neki od njih ne otklanjaju samo simptome menopauze već mogu smanjiti rizik nekih bolesti u kasnijim godinama. O svemu tome najbolje se konzultirati sa svojim liječnikom i izabrati na osnovu stanja najbolje rješenje.

Joomlart