Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Menopauza / Program kojim se uspostavlja hormonska ravnoteža

Program kojim se uspostavlja hormonska ravnoteža

trening.jpg Neke se žene u srednjim godinama počinju debljati premda ne jedu ništa više nego prije, a  druge jednostavno promjene oblik: prošire se u struku te dobiju masne naslage na trbuhu, bokovima i ramenima. Većina žena u toj dobi mora uvesti promjene u način prehrane i u tjelovježbu ako želi proživjeti menopauzu bez dodatnih 5 do 10 kilograma viška. Neželjeni kilogrami, osim što znatno poljuljaju samopouzdanje zbog lošijeg izgleda, također su ozbiljna prijetnja i zdravlju žene.
U odnosu na ranije godine, metabolizam žena se u srednjim godinama usporava 10-15%, a to je i osnovni uzrok spomenutih promjena. U srednjoj dobi tijelo žene počinje učinkovitije donositi energiju u stanice i pohranjivati je u obliku masnoće. Priroda to čini iz dva razloga: da dopusti preživljavanje s manje hrane u starijoj dobi, te s druge strane opskrbljuje tijelo masnoćom koja može proizvoditi estrogen i androgene hormone, koje jajnici više ne stvaraju istom brzinom kao nekada.
Naravno, da se još živi na način lovca-skupljača, za što su geni kroz evoluciju pripremljeni, ove metaboličke promjene ne bi stvarale problem, no u današnje vrijeme, usporavanje metabolizma u srednjim godinama se ne može mirno prihvatiti. Srećom, postoje načini da se prebrode ove metaboličke promjene i ponovo uspostavi ravnoteža hormona, a da pri tom ne dođe do debljanja i nagomilavanja masnoće.


Kontrola tjelesne težine u srednjim godinama

Tjelesna težina se u srednjim godinama može kontrolirati kroz pet koraka:
Prvi korak:
Mjera za zdravlje – omjer struka i bokova, indeks tjelesne mase
i  postotak tjelesne masnoće
Drugi korak:
Kako stres utječe na metabolizam
Treći korak:
Vježbanje
Četvrti korak:
Provjera stanja štitnjače
Peti korak:
Konzumiranje namirnica koje normaliziraju inzulin i razinu šećera u krvi
te uravnotežuju hormone
Joomlart