Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Menopauza / Mjera za zdravlje

Mjera za zdravlje

mjerenje-debljine.jpg Debljanje u srednjim godinama ne mora, ali može biti opasno po zdravlje. Zapravo višak kilograma koji se eventualno dobije u perimenopauzi često nestane kada se metabolizam ponovo stabilizira.
Međutim, zbog naglih promjena hormona u menopauzi, žena postaje sklona nakupljanju masnoće u predjelu trbuha, jer su masne stanice abdomena više metabolički aktivne pa zato i potencijalno opasnije od masnih stanica na kukovima i bokovima. One mogu pridonijeti otpornosti na inzulin, a to je metaboličko stanje u kojem tijelo mora izlučivati sve više inzulina kako bi se oslobodilo šećera iz krvi.
Klasičan tip u obliku jabuke povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, raka dojke, raka maternice, dijabetesa, bubrežnih kamenaca, visokog tlaka, artritisa, inkontinencije, policističnih jajnika, žučnog kamenca i moždanog udara.

Brzi način određivanja rizika za zdravlje je da se napravi omjer širine struka i bokova. Dakle, potrebno je izmjeriti struk na najužem dijelu, a  stražnjicu na najpunijem dijelu i podijeliti širinu struka sa širinom stražnjice. Idealan omjer je 0,74, a zdrav je još svaki omjer manji od 0,8. Omjer veći od 0,85 je povezan s gore navedenim rizicima za zdravlje.
Indeks tjelesne mase (ITM) još je jedan pokazatelj ugroženosti zdravlja. Za određivanje tog indeksa, potrebno je težinu u kilogramima podijeliti s kvadratom visine u metrima. Idealan ITM je 24 ili niži, dok se više vrijednosti povezuju s povećanim rizikom od raznih bolesti.
Postotak tjelesne masnoće može također biti dobar pokazatelj ugroženosti zdravlja, pa ga je dobro izmjeriti kod liječnika ili u fitness klubu, a vrijednosti između 20 i 28% smatraju se zdravim postotkom.

Ukoliko su svi navedeni parametri u zdravim omjerima, u srednjim godinama treba samo malo prilagoditi ono što je već i prije rađeno kako bi se održala primjerena težina i uravnotežili hormoni. Međutim, ako izmjereni parametri znatno odstupaju, sigurno su povećani zdravstveni rizici te je  potrebno, u suglasnosti sa stručnom osobom, poduzeti sve potrebne korake kako bi se spomenuti rizici smanjili. Istraživanje Medicinskog fakulteta pri Harvardu iz 1999. godine je pokazalo da žene koje se u zrelijoj dobi udebljaju prosječno 10 kilograma, dožive veći pad fizioloških funkcija i vitalnosti  nego žene koje puše. Debljanje je također povezano s povećanjem bolova u tijelu, bez obzira na ženinu osnovnu težinu. Na sreću, kada gojazna žena izgubi višak kilograma, svi pokazatelji zdravlja i vitalnosti se poboljšavaju. Nije potrebno uvijek postići idealnu težinu, jer se gubitkom samo nekoliko kilograma može znatno poboljšati zdravlje, sniziti tlak i uravnotežiti razina hormona.
 
Izvor: Mudrost menopauze, 2003.

Joomlart