Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Menopauza / Debljanje nakon menopauze

Debljanje nakon menopauze

hod.jpgČesta pritužba žena u četrdesetim i pedesetim godinama je gomilanje kilograma i teško zadržavanje do tad uobičajene kilaže. Također je primjećeno da se višak kilograma gomila oko struka, prije nego na bokovima bedrima.No, gomilanje kilograma nije neizbjezno. Potrebno je poduzeti neke korake prije nego što se počnu gomilati, a ako se opseg Vašeg struka počeo povećavati, nikad nije kasno započeti s dijetom i tjelovježbom.Za mnoge žene promjena tjelesne težine počinje nekoliko godina prije menopauze, u perimenopauzi. U tom vremenu žene dobiju po pola kilograma svake godine. Promjena razine hormona nisu nužno uzrok višku kilograma. Starenje i čimbenici načina života igraju veliku ulogu, poput manjka tjelovježbe.

Pokazalo se da žene u menopauzi vježbaju manje od ostalih žena, što može dovesti do nakupljanja neželjenih kilograma. Osim toga, broj kalorija koji su potrebni u toj dobi je puno manji pa se automatski prehranom unosi višak kalorija, a zbog fiziološke zamjene mišića masnim tkivom u procesu starenja, manji broj mišića sagorijeva kalorije.Gemetika također ima važnu ulogu u debljanju. Ako Vaši roditelji ili rođaci imaju višak masnog tkiva u struku, velika je vjerojatnost da ste i Vi predisponirani za to. Nakupljanje viška kilograma također može imati ozbiljne posljedice na Vaše zdravlje. Može povećati rizik visokog kolesterola u krvi, visokog tlaka i inzulinske rezistencije, što može dovesti do dijabetesa tip 2. Ovi faktori čine povećani rizik obolijevanja od srčanih bolesti i infarkta, moždanog i srčanog.

Također postoje dokazi da debljina u menopauzi povećava rizik obolijevanja od raka dojke. Žene koje se udebljaju 10 kilograma poslije menopauze imaju 20% veći rizik obolijevanja od raka dojke. No žene koje izgube 10 kilograma poslije menopauze imaju isto toliko, pa čak i veću šansu neobolijevanja od raka dojke-čak 23% na izgubljenih 10 kilograma. Čak i manju broj izbubljenih kilograma poslije menopauze vodi do skromnijeg smanjenja rizika.Nema čarobne formule kako izbjeći debljanje u menopauzi. Strategija održavanja tjelesne tećine je ista kao i u svakoj dobi: pripaziti koliko jedete i dovoljno tjelesne aktivnosti. Aerobne vježbe potiču metabolizam i pomaže sagorijevanju masti. Možete biti fizički aktivni čak i ako se ne uključite-više se posvetitie aktivnostima koje volite, poput vrtlarenja ili plesanja, šećite dulje ili vozite bicikl. Postavite si za cilj da budete aktivni 30 minuta ili više većinu dana u tjednu. Povećana i fizička aktivnost koja uključuje i trening snage je bitan faktor održavanje zdrave građe tijela-više mišićne mase, a manje masnog tkiva kako starite.Obratite pozornost na hranu koju konzumirate i smanjite broj kalorija koji unosite svaki dan.

Raznolika prehrana koja uključuje voće i povrće može smanjiti broj kalorija i gubiti na tjelesnoj težini. Nemojte pretjerano smanjiti unos kalorija jer će inače reagirati čuvajuči energiju, a tako će se višak kilograma teže topiti. Budući da se metabolizam usporava s godinama, trebat ćete unositi 200 kalorija manje da biste održali težinu kakvu ste imali u četrdesetim godinama. To ne bi smio biti problem ako jedete samo kad ste gladni i samo onoliko količinu koja je dovoljna da zadovoljite glad.Jedenje velikih količina masne hrane povećava broj kalorija što može dovesti do nakupljanja kilograma. Ograničite unos masti na 20-35% kalorija koje dnevno uzimate. Konzumirajte masti iz zdravijih izvora poput maslinovog, suncokretovog i kikirikijevog ulja.Na kraju je bitno naglasiti da je menopauza normalno radoblje života koje sve žene prolaze, a promjene koje kroz koje žene prolaze su normalne i slične kroz svih žena. Nakupljanje suvišnih kilograma, posebice oko struka, je česta, no ne i nužna pojava u menopauzi koja se može prevenirati. Debljina poslije menopauze osim što estetski izgleda nezadovoljavajuće, sa sobom nosi i opasne zdravstvene posljedice. Prevencija uključuje povećanu tjelesnu aktivnost i smanjen unos kalorija.
Joomlart