Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Menopauza / Hormonska nadomjesna terapija i meningiom?

Hormonska nadomjesna terapija i meningiom?

 Nadomjesna hormonska terapija povezana je sa pojavom meningioma, objavili su istraživači sa Mayo klinike na Floridi u siječanjskom izdanju Žurnala kliničke onkologije.
„Ovaj slučaj me počeo zanimati kada je Onkološka grupa sa jugozapada otkrila da je tamoxifen (blokator estrogena) pokazao skromne rezultate efikasnosti u odgađanju rasta meningioma kod nekih osoba“, izjavio je dr. Kurt A. Jaeckle.
Kako bi istražili vezu između dijagnoze meningioma i korištenja nadomjesne hormonske terapije, tim dr. Jaeckela analizirao je podatke o 355,318 žena u dobi od 26 do 86 godina tretiranih na njihovoj klinici od 1993 do 2003. godine. Od ovog broja 18,037 žena je koristilo u tom periodu ili prije nadomjesnu hormonsku terapiju.Oni su identificirali 1390 pacijenata sa historijom ili meningioma ili simptomima ove bolesti ili klinički prikrivenom meningiomom slučajno otkrivenom prilikom MRI mozga.
Učestalost pojave meningioma iznosila je 865 na 100,000 kod korisnica nadomjesne hormonske terapije i 366 na 100,000 kod žena koje ovu terapiju nisu koristile. Povezanost je bila izraženija kod mlađih žena u dobi od 26 do 55 godina.
Za sada ovo je samo jedno od pitanja koje liječnici trebaju razmotriti kada se odluče propisati nadomjesnu hormonsku terapiju, savjetovao je dr. Jaeckle.
Važna pitanja još uvijek čekaju na odgovore „ Ako pacijentica ima atipični maligni ili recidivirajući meningiom a uzima hormonsku nadomjesnu terapiju, da li ovu terapiju treba obustaviti (ili je uopće nije trebalo započeti) . Da li ijedan od benignih meningioma prelazi u brzorastuće tumore ukoliko pacijentica koristi hormonsku terapiju?“
Dr. Jaeckle i njegove kolege aktivno traže odgovore. „Planiramo laboratorijske studije kako bismo pokušali identificirati genetske profile koji predodređuju žene za razvoj tumora- a idealno bi bilo saznati da li posebna kombinacija gena može odrediti žene koje bi trebale izbjegavati oralne kontraceptive i hormonsku terapiju.
Dok ne budu postojali direktni dokazi o vezi između hormonske terapije i više malignih profila dr. Jaeckle je zaključio “Htio bih razuvjeriti žene da u nedostatku dokaza nema razloga za paniku“


Izvor: New York; Epssa-reuters

Joomlart