Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Menopauza / Debljina kod žena

Debljina kod žena

zena-debela.jpg Imati normalnu tjelesnu težinu želja je svakog čovjeka, a za žene to predstavlja poseban izazov. U današnje vrijeme vitka figura ideal je žesnske ljepote, a osim estetskog razloga zdravlje je najvažniji motiv zbog kojeg žene sve više počinju voditi brigu o svojoj tjelesnoj težini.
Novija istraživanja posljedica debljine na zdravlje otkrila su da debljina kod žena može biti uzrokom specifičnih zdravstvenih poremećaja. U prekomjerno teških žena javljaju se određene hormonalne promjene, primjerice vrijednosti estrogena su povišene jer se on dijelom stvara pretvorbom u masnom tkivu. Takvo stanje povezuju se s povećanom učestalosti tumora dojke, maternice i jajnika kod pretilih žena. Uočene su i promjene u reproduktivnoj funkciji žene, od neplodnosti do ranijeg nastupa menstruacije i menopauze.

Posebno se ističe opasnost od trbušne debljina, koja i kod žena i kod muškaraca povećava rizik od nastanaka bolesti srca i krvnih žila i dijabetesa tipa 2. Zbog suvišnih kilograma koji opterećuju pokretački sustav mogu nastupiti problemi sa zglobovima, pa je debljina kod žena izražen faktor rizika za razvoj artroze, posebice zgloba kuka i koljena.

Borbu s viškom kilograma većina žena započinje uoči ljetnog odmora kada se različitim metodama, dijetom i brojnim preparatima nastoje riješiti neželjenih kilograma te posebno mrskog celulita.
Učinci takvog pristupa najčešće su slabi i kratkoročni. Jedino usvajanjem zdravih navika, uz pažljiviji odabir prehrambenih namirnica te vodeći računa o kalorijskom unosu i svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti, mogu se očekivati dobri rezultati i značajno smanjiti prekomjerna tjelesna težina.
Debljina.net

Joomlart