Izaberi zdravlje logotip

Ovdje ste: Neprijatelji zdravlja / Poremećaji spolnih funkcija / Prerana ejakulacija

Prerana ejakulacija

 Prerana ejakulacija označava stanje kad kod muškarca dolazi do ejakulacije kratko vrijeme nakon početka spolnog odnosa ili ranije od vremena kad muškarac ili njegova partnerica to želi. Ovaj poremećaj najčešći je tip seksualne disfunkcije u muškaraca mlađih od 40 godina. Često je javlja u muškaraca koji imaju erektilnu disfunkciju i zabrinuti su zbog održavanja erekcije za vrijeme snošaja.

Ako do ejakulacije dolazi prije nego dođe do snošaja ovaj poremećaj može onemogućavati trudnoću.

Uzroci prerane ejakulacije najčešće su psihološki (strah, osjećaj krivnje) ili u rjeđim slučajevima pretjerana osjetljivost genitalnih organa i poremećena razina testosterona.

Dijagnozu se postavlja na temelju fizičkog pregleda, detaljnog razgovora i analize razine testosterona iz krvi.

Kako pomoći?

U terapiji se najčešće koristi savjetovanje, medikacija ili kombinacija ovih metoda. Od pomoći su također zdrave navike koje uključuju dovoljno odmora, fizičku aktivnost, zdravu prehranu.

Parovima se savjetuje odgađanje odnosa kako bi se riješili straha. Kod nekih muškaraca masturbacija sat, dva prije odnosa može odgoditi preranu ejakulaciju.

Seksualna terapija često uključuje metodu stiskanja penisa i to tako da se penis stimulira dok muškarac ne osjeti potrebu za ejakulacijom, zatim se penis rukom stisne na mjestu gdje završava glavić i drži dok ne prođe potreba za ejakulacijom. Postupak se ponavlja dok se ne postigne odgađanje ejakulacije dovoljno dugo za normalno odvijanje spolnog odnosa.

 

Savjetovanje ili psihoterapija mogu pomoći da se parovi riješe određenih strahova i nesigurnosti. Često je uputno da oba partnera odlaze na savjetovanje.

 

Od medikamenata u tretmanu prerane ejakulacije mogu se koristiti kreme s anestetikom i pojedini anksiolitici i antidepresivi.

Joomlart